Stange – ikke en hyttekommune

Publisert i Stangeavisa 2019

Vi har to store og omfattende kriser i verden i dag, nemlig klimakrisen og tapet av biologisk mangfold. Begge er globale problemer som har lokale konsekvenser. Den nylig publiserte rapporten om tap av biologisk mangfold, det internasjonale naturpanelets rapport om jordas natur og biomangfold, beskriver et akselerende tap av natur og at flere arter enn noen gang er truet av utryddelse. Rapporten forklarer at den største grunnen til dette tapet er nedbygging av arealer. Mennesket er storforbruker av natur og arealer til alt fra hus, veier, kjøpesentre, skoler, golfbaner og hytter osv. Vi må være mye strengere med hva vi skal bruke arealer til. Hyttebygging er med på å bygge ned store arealer, og er dermed med på å true det biologiske mangfoldet. Fritidsboliger og hyttebyer har ikke vært noe satsningsområde for Stange kommune til nå, og vi mener at det fortsatt bør være slik. Samtidig må Stange vurdere nye forslag om hytter i arealplanen nøye i forhold både til natur og kulturminner.

Begge krisene må løses lokalt. Det betyr at Stange må ta sin del, og ikke bare være strengt imot nedbygging av matjord, men også være restriktive med nedbygging av arealer generelt. Hyttebygging krever store arealer, ikke bare til selve hyttene, men også infrastruktur som veier, vann- og kloakk krever arealer. Nedbygging av arealer er den største trusselen mot artene, foreløpig større enn klimaendringer, fordi nedbygging av natur fører til tap av leveområder, oppsplitting av natur og forstyrrelser fra menneskelig aktivitet.

I høringsutkastet til kommuneplanens arealdel 2019-2023 forelås et stort hyttefelt på Frangsodden ved Mjøsa i Stange Vestbygd, angitt til ca. 278 dekar. På Frangsodden er det et gravfelt fra bronsealder/jernalder, med flere gravrøyser over et større område. I tilknytning til gravene er det observert bautaer, mulige steinrekker og en innhegning. To mulige boplasser fra steinalder/bronsealder finnes i strandsonen. Dette er automatisk fredete kulturminner, jf. Kulturminneloven. Det er også nyere kulturminner i form av rydningsrøyser, steingjerder, mulige hustufter, gamle åkerflater og en husmannsplass i området. Kulturminner en ikke-fornybar ressurs som må forvaltes bærekraftig. Frangsodden inngår i hensynssonen for det nasjonalt viktige kulturlandskapet i Stange Vestbygd. Et nytt hyttefelt, som foreslås innenfor et fredet og særs verdifullt kulturminneområde, vil være et direkte brudd på disse premissene og formålene.

I følge Naturvernforbundet i Hedmark så øker mengden nedbygd areal i kommunene betraktelig, i Stange har nedbygd areal økt med 10% siden 2011 og øker mer enn økningen i befolkningstallet. Vi må være svært nøye med forvaltningen av kommunens arealer, og flere hytter bør ikke være prioritert. I følge SSB er det per dags dato 890 hytter i Stange kommune, disse ligger ganske spredt i kommunen på ulike områder regulert til hytter, og det ligger forslag inne om ytterligere hytter innen disse områdene. I 2018 foreslo Stange næringsråd en utbygging på minst 500 hytter på Tangenhalvøya, dette vil vi sterkt fraråde. Det vil føre til en storstilt nedbygging av natur med en minimal verdiskaping for næringslivet. Stange kommune vil ikke kunne hente ut en økning i verdiskaping slik utkantkommuner har mulighet til når de øker hyttebefolkningen. Stange bør ikke satse på å være en hyttekommune.

Hege Sjølie

Stange MDG