Det HASTER med utbygging av Tangenhalvøya!

Publisert  Stangeavisa 2019

Etter ca. 10 000 år med ganske urørt og isfri natur tok regjeringen grep med Sundvollen-erklæringen (2013 -) og fratok Fylkesmannen en del innsigelsesmulighet til kommunale planer. Kommunestyrer i det ganske land sitter nå på en mulig kortvarig mulighet til stor selvråderett. Her bør det altså handles raskt med å få lagt felles natur under asfalt og privat grunnmur. Venter man risikerer man at nye regjeringer igjen innskrenker kommuners selvråderett. Man risikerer også at kommende generasjoner oppdager hvor langt man allerede har kommet med inngrep som veier, hyttefelt, kraftgater, asfaltering etc., og at de konkluderer med at det er drøyt å videre utnytte felles arealer til meget begrenset ikke-bærekraftig privat bruk for evig tid. Man risikerer også økt fokus i media på betydningen av tilgang til natur i forhold til både å dempe stress, friluftsliv og flere andre goder som følger med på kjøpet for mennesker i naturen. Man risikerer fokus på betydning av tilgang til stillhet. Man risikerer en hel masse hindre mot utbygging dersom man ikke tar grep nå.

 

Noen vil kunne tenke at det kanskje ikke er så lurt å bygge nye hyttebyer for å tilfredsstille enkeltpersoners ønske om egen eiendom. At man heller i ro og mak skulle studert konklusjonene til plantevernkonvensjonen (IPCC) og det internasjonale naturpanelet (IPBES) og fundert litt nøye på hvordan det står seg å frakte hyttefolk flere mil i bil til hytter og infrastruktur med svært store økologiske fotavtrykk både ved bygging, drift og vedlikehold.

 

Man kan kanskje stusse litt på hva som egentlig er vitsen med 4-felt E6 om den ikke skal brukes til å oppnå kraftig vekst i trafikken og massiv utbygging for ressurssterke privathusholdninger både i Stange, Ringsaker, Sjusjøen, Hafjell og Trysil. Eller kanskje det ikke er så klokt å tilrettelegge for mer trafikk og utbygging i en situasjon der den som løfter blikket ofte vil kunne tenke at det er underlige valg vi gjør nå i 2019 med all den kunnskap vi besitter som høylytt bør indikere en helt ny kurs for vår adferd.

 

Så skal vi ikke unne kommuner kontinuerlig vekst med mer inntekt fra eiendomsskatt og mulighet til mer lokalt næringsliv? Skal vi bare fortsette som før uten vekst? En umulig tanke sier du? Passiv og naiv retorikk sier du? Vel; for Tangenhalvøya og resten av Stanges del er det ikke feil å tenke at dels urørte områder vil bli mer og mer ettertraktet. Men for all del, i en 4-års periode for et kommunestyre kan det kanskje føles stusselig og lite fremoverlent å forholde seg til IPCC, IPBES og fakta om at det urørte spises opp i alle deler av verden.

 

Hva med om en eventuell vekst heller kan baseres på markedsføre de utrolig flotte ressursene som den til dels urørte Tangenhalvøya har? Hva med å tilrettelegge for mer bruk i form av f.eks god informasjon om teltplasser og fine steder, kulturminner og naturverdier, el-leiesykler på togstasjonen, bøter og for eksempel hengekøyer til utlån og leiebiler ved togstasjonen slik Vy for eksempel har i Oslo?

 

Muligheter for tilrettelegging er lang om man vil. Om det nå egentlig behøves. Hva med å la begrepet vekst få hvile? I alle fall til begrepet har vokst seg stort nok til å kunne betraktes som voksent og bærekraftig.

 

Hva tenker egentlig Stange Næringsråd, Stangeavisa, politikere og andre om urørt naturs verdi og om det store økologiske fotavtrykket en hytteby vil ha på vei inn i en fremtid der flere og flere kommuner går en helt annen vei for å bli klimanøytrale?

Anders Løvig

Stange MDG