2023 Program

  1. Redusere klimautslipp

Visste du at de beste klimatiltakene er de enkleste?

Naturen tar opp halvparten av klimautslippene vi mennesker har. Derfor er bevaring av natur det aller viktigste klimatiltaket. Vi vil jobbe for at kommunen går foran i arbeidet med å redusere matsvinn og tilby mer grønn mat til barnehager og eldreomsorg. Miljøpartiet de grønne vil også støtte landbruket med å kutte sine utslipp og jobbe for grønne løsninger som for eksempel elektrifisering av traktorparken, karbonfangst og biokull.

  1. Ta vare

Stange kommune innehar landets beste matjord, og vi vil være knallharde forkjempere for å ta vare på denne matjorda. Jordvern og matsikkerhet henger sammen. Vi kan ikke ta oss råd til å bygge boliger på matjord, som for eksempel Viksjordet på Tangen. Det biologiske mangfoldet er under press og Norge har undertegnet en naturavtale om vern. Vi vil sørge for at Stange kommune tar sin del av dette ansvaret ved å ta vare på vår natur, sikrer intakt natur og Mjøsas kvaliteter. Kommunen trenger et lokalt regnskap over sine naturområder og må ta større hensyn til naturverdier ved saksbehandling. Restaurering av natur må prioriteres før utbygging.

  1. Trygge lokalmiljø

Miljø er mer enn natur, miljø er også skolemiljø, lokal frivillighet og idrett. Vi vil kjempe for gode lokalsamfunn som tar vare på dette. Miljøpartiet de grønne vil ha en skole som løfter barn og unge, en skole som tar vare på lærelysten og letter på karakterpresset. Vi vil satse på Stange som en grønn destinasjon og støtte lokalt næringsliv som har grønne ideer. Vi vil gjøre det lettere for næringslivet å oppfylle det grønne skiftet.

  1. Fra ord til handling

Miljøpartiet de grønne i Stange foreslo og fikk gjennomslag for en ny klima- og miljøplan for kommunen. Nå vil vi jobbe for at kommunen aktivt tar i bruk denne planen. Vi vil at planen skal gjennomsyre alle kommunens virksomheter slik at kommunen kan nå sine mål om klimakutt. Kommunens arealplan må sees i lys av målene om klimakutt. Å bevare natur er det enkleste klimatiltaket, og derfor vil vi foreslå at Stange kommune blir en arealnøytral kommune.